Dijital Pazarlama ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Dijital pazarlama yöntemi bir markanın ya da firmanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Dijital pazarlama uzmanı müşteri edinimi ve marka bilinirliği oluşturmak üzere dijital kanalları kullanan uzmanlardır.


Dijital Pazarlama ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün, hizmet ve markamızı tanıtabileceğiniz, günümüzde hızla büyüyen teknoloji dünyasında geleneksel medyaya göre daha avantajlı olan ve tercih oranı yüksek bir pazarlama yöntemidir. Bir diğer tanımla Dijital pazarlama yöntemi bir markanın ya da firmanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzde geliştirilmiş ve sürekli geliştirilmekte olan en yeni açık pazarlama yöntemidir. Dijital kanalları kullanan bu verimli pazarlama yönteminin önde gelenleri internet, sosyal medya ve mobil platformlardır. Yani internet bağlantısı ile ulaşılabilinen her alanda reklam ve satış stratejilerini değerlendirmek dijital pazarlamanın kendisidir. Birçok işletme belirli bir kitleye hitap eder ve dijital pazarlama, işletmelerin bu hedef doğrultusunda tüketicilere internet ve diğer platformlar üzerinden ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlar.

 3 Temel Pazarlama Alanı Vardır

 Sosyal Medya Pazarlama;  Sosyal medya kanalları üzerinden hem yazılı hem görsel reklam kanalları oluşturulan pazarlama yöntemidir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO); web sitelerine bir dizi işlemler yapılarak daha fazla ziyaretçi çekmek ve arama motorlarında üst sıralarda çıkarmayı hedefleyen işlemler bütünüdür.

Arama Motoru Pazarlama (SEM);  İnternet sitelerinin, arama motoru sonuç sayfalarında ya da reklam verilen platformlarda tanıtımı yapılarak görünürlüklerini artıran internet pazarlaması yapan yöntemleridir. Birden çok reklam kanalına sahip platformdur. 

Neden Dijital Pazarlamaya İhtiyaç Var?

Giderek büyüyen ve gelişen bir dünyanın içerisindeyiz.  İnsanlar artık dijital ortamda varlıklarını sürdürüyorlar.  Sıcak temas kurmak yerine birbirlerini sosyal medyadan takip etmeyi tercih ediyorlar. Bununla birlikte eğitim, sağlık,  alışveriş gibi temel ihtiyaçlarını da internet aracılığı ile sağlıyorlar.

  • Dijital pazarlama müşterilerle ve hedef kitlenizle iletişim sağlar.
  • Dijital pazarlama evrensel ve süreklidir.
  • Marka bilinirliği için dijital pazarlama önemlidir.
  • Dijital pazarlama ekonomiktir.
  • Dijital pazarlama araçları ile hedef kitleyi belirlemek daha kolaydır.
  • Dijital pazarlama da ölçümleme yapılabilir.
  • Dijital pazarlamanın sonuçlarını kısa zamanda alabilirsiniz.

Dijital Pazarlamanın Önemi

Dijital pazarlama daha fazla potansiyel müşteriye daha doğru bir kitleye daha doğru hızlı ve etkili ulaşmak için işe yarayan strateji bütünü diyebiliriz. Aşağıda bu stratejileri inceleyecek olursak:

Performans ölçümü; mesela bir televizyon reklamı verdiniz diyelim. Dijital pazarlamada bu reklamı kaç kişinin gördüğünü, sonucunda kaç kişinin sitenize geldiğini, hangi web sitesinde gezdiğini ve  kaç dakika sayfanızda kaldığını görebilirsiniz.

Hedefe yönelik pazarlama; arama motoru pazarlaması (SEM) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) sayesinde ürün ya da hizmeti arayan kişinin karşısına direkt çıkabiliyor. Bu sayede fazla para harcamadan hedefe yönelik pazarlama yapılabiliyor.

Müşterilerle ilişki kurulur;  şirketler kendi profillerini oluşturup etkin halde kullanarak ürün ve hizmetleri hakkında paylaşımlarda bulunurlar. Bu sayede hedef kitlelerine ulaşıp ürün ve hizmet tanıtımı yaparken müşterilere geri dönüşler yaparak onların karşılaştığı sorunları dinleyip iletişim kurarlar.

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Hedef Kitlenin Belirlenmesi ve Ölçülebilirdik; Hedef kitlenin belirleniyor olması daha net sonuçlar elde etmemizi sağlar. Geleneksel yöntemlere oranla daha az maliyetlidir. Bu maliyetlerin ölçülebilir olması fayda sağlar. Kaybetme ve boşa gitme olayı olmadığı için minimum bütçe ile maksimum fayda sağlar. Yanlış giden bir durum olduğunda çabuk önüne geçilebilir.

İletişim; İnternet kullanıcıları reklamı gördüklerinde ulaşmak istedikleri ürün ya da hizmet için e mail atabilir, sosyal medya hesaplarından ulaşabilir ya da site içi online müşteri hizmetleriyle irtibata geçebilir ve hızlı şekilde dönüş alabilir.

Müşteriyi Çekmek;  Türkiye de yapılan bir araştırmaya göre  internet kullanıcılarının %84 ü alışveriş yapmadan önce alacağı ürünü internetten araştırıp bilgi toplayarak almayı tercih ediyor.   Bu durumu ele alacak olursak firmalar doğru dijital  pazarlama yaparak sitelerine müşteri çekebilir.

İçerik Pazarlama;  Firmalar kendi markalarını farkı metotlar ya da eğitimler kullanarak eğlenceli hale getirip pazarlayabilirler.  Bu metotlar sayesinde müşteriyle daha iyi iletişim kurulur ve müşterinin güveni sağlanır.

Müşteri Bilgilerini Edinmek;  Online sipariş esnasında müşteri bilgileri edinilerek bir sonraki alışverişlerinde onlara kolaylık sağlanır.

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Ne Yapılmalı ?

Dijital pazarlama temel pazarlama stratejileri ve becerilerin ötesine geçen nitelikler gerektirir. Bilgi ve becerilerin öne çıktığı bir alandır. Bu yüzden bu alanda uzmanlaşmış kişilerin ne yaptığını ve hangi alanda beceriler elde ettiğini anlamak gerekir. Dijital pazarlama uzmanı; İnternet üzerinden pazarlama yapmak üzere; sosyal medya, internet reklamları, web sitesi çalışmaları, E-mail pazarlama yönetimi, vb. farklı araçlarla yetki ve deneyimlerini kullanarak bütünleşik bir pazarlama çalışması yürütebilen donanımlı kimselerdir. Dijital pazarlama uzmanı müşteri edinimi ve marka bilinirliği oluşturmak üzere dijital kanalları kullanır. Dijital pazarlama uzmanı olarak değişime açık olmalısınız. Size sunulan fikirleri ve fırsatları öğrenip, değerlendirmelisiniz. Önemli olan son teknoloji ve uygulamalara hakim olarak işiniz için teknolojileri nasıl kullanabileceğinizi öğrenmektir.

VektörelBilişim olarak Dijital Pazarlama alanında uzman kadromuzla siz değerli dijital pazarlama uzmanı adaylarına kaliteli eğitimler vermekteyiz. Dijital pazarlama alanını oluşturan eğitim paketimizin içerisinde Web Tasarımı, Grafik Tasarımı, Video Montaj (Editing) ve Sosyal Medya Uzmanlığı eğitimlerimiz yer almaktadır.