En İyi Yazılım Kursları

Yazılım kursu seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin anlatıldığı makalemizin faydalı olmasını temenni ederiz.


Yazılım Kursu Nedir?

Yazılım kursu yazılım öğrenmek için düzenli şekilde derslere katılarak bir eğitmen eşliğinde bilgisayar başında çeşitli uygulamaların yapıldığı bir süreçtir. bu sürecin daha da başına gitmek gerekirse programlama dili kavramına bakmak gerekir. Öncelikle yazılım kurslarına başlamadan önce hangi programlama dili üzerine gelişmek istediğinizi belirlemelisiniz. Ardından bu programlama dilinin teknolojilerini ve dilin kendisini ilgili kursta öğrenebilirsiniz.

Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?

Bu soru yazılıma sıfırdan başlayan kişiler için sürekli kafa karıştırmaktadır. Çünkü dünya üzerinde pek çok programlama dili mevcuttur. Bunu dünya üzerinde konuşulan pek çok dilin var olması gibi düşünebilirsiniz. Ancak bizim işimiz dünya dili seçiminden daha kolaydır. Bunun nedeni ne yapmak istediğinize karar vermenizle ilgilidir. Yani nasıl bir yazılım geliştirmek istediğinize bağlı olarak seçeceğiniz yazılım dili değişecektir. Burada programlama dillerini tanıtacağız ve hangi yazılım dilini seçeceğinize yardımcı olacağız.

Programlama Dilleri

Programlama dilleri üst düzey programlama dilleri ve alt düzey programlama dilleri şeklinde ayrılabileceği gibi sunucu taraflı diller ve istemci taraflı diller olarak ta ayrılır. Burada biz bu ayrımı yaparken yapılacak işe odaklanarak ve yazılım şirketlerinde en çok tercih edilen programlama dillerini inceleyerek bir araştırma yapacağız.

En çok kullanılan programlama dilleri

  1. Python Programlama Dili
  2. C# Programlama Dili
  3. Java Programlama Dili

Şeklinde ilerler. Hemen şunu belirtmek lazım HTML, CSS, JavaScript, JQuery, Angular, React vs... dilleri bu listeye almıyorum çünkü bu diller hangi programlama dilini kullanırsanız kullanın hepsi içerisinde kullanmanız gereken dillerdir.

Yazılıma Göre Dil Seçimi

Python Kursu (Django, Yapay Zeka, Görüntü İşleme, Derin Öğrenme)

İlk sırada Python yazılmasının nedeni dünya üzerinde en çok kullanılan programlama dili olmasıdır. Ancak dünya üzerinde en çok kullanılan dil olması illa eğitim alınması için python eğitimi tercih edilmesi anlamı taşımıyor. Eğer yapay zeka, derin öğrenme, makina öğrenmesi, veri bilimi ile ilgili bir yazılım geliştirecekseniz Python Kursu'nu tercih edebilirsiniz. Python barındırdığı kütüphanelerin zenginliği nedeniyle bu tip konularda oldukça iyidir. Ancak Python barındırdığı bu tip kütüphaneler olması nedeniyle hazır pek çok ortam sağlar. Bu da yazılım konusunda derinlemesine girilmesine gerek duydurmaz. Bu açıdan bakılınca python eğitimi'ne yazılım ile ilgisi olmayan kitlede rahatlıkla katılabilir. Hobi amaçlı dahi olsa kişi python öğrenir ve ihtiyaçlarını giderebilecek yazılımlar geliştirebilir. Python dilini öğrenmek diğer dillere nazaran daha kolaydır dolayısıyla yan meslek olarak dahi python öğrenip çeşitli yazılımlar geliştirilebilir.

ÖZET: Eğer bulunduğunuz sektör yazılım ile ilgili değilse yani sektör dışında biriyseniz ve yazılıma merakınız varsa kesinlikle python eğitimi alabilirsiniz. Kolay öğrenirsiniz, kolay yazılım geliştirebilirsiniz, yüz tanıma, yapay zeka gibi sizi heyecanlandıran konulara python kütüphaneleri ile hızlı bir giriş yapıp istediğiniz yazılımları geliştirebilirsiniz.

Microsoft C# Yazılım Kursu (.NET Eğitimi - MVC .NET Core Eğitimi) - MCSD Sertifikası

İkinci sırada kurumsal pek çok firmada kullanılan ve arkasında Microsoft'un olduğu C# Yazılım Kursu gelmektedir. Yazılım Eğitimi denilince aslında ilk akla C# .NET Kursu gelmektedir. Türkiye'deki pek çok kurumsal firma .NET projeleri geliştirmektedir. Bu yüzden istihdam noktasında geniş bir alana yayılmıştır. Bugün yazılım uzmanlığı ile ilgili iş ilanlarının yarısından fazlası .NET Yazılım Uzmanı Aranıyor şeklinde çıkmaktadır. Durumun bu şekilde olmasının birden fazla nedeni var. C# dili ile yazılım geliştirmek isteyen bir yazılımcı Visual Studio denilen geliştiricisinin Microsoft olduğu dünyanın en iyi IDE'sini kullanır. Bu IDE yazılımcıya inanılmaz kolaylıklar sağlar. Diğer bir neden dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi Microsoft'un üretmiş olduğu Windows işletim sistemidir. Yapılan yazılımların herkesin yakından tanıdığı windows işletim sistemi üzerinde çalışması bu dili tercih edilir hale getirmiştir.

Eğer siz de kurumsal bir yazılım şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışmak istiyorsanız ve ana mesleğinizi yazılım üzerine kurgulamak istiyorsanız C# Yazılım Kursu'nu tercih etmelisiniz. Eğer Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerde okuyor veya mezunsanız tercih etmeniz gereken yazılım kursu Microsoft C# .NET Core Yazılım Eğitimi'dir.

Java Kursu Android Kursu

Üçüncü sırada java programlama dili gelir. Java dilinin arkasında Oracle firması bulunuyor. Java yazılımları daha çok elektronik ile ilgili projelerde kullanılması javayı savunma sanayide kullanışlı bir dil haline getirdi. Ayrıca java .NET Core'da olduğu gibi platform bağımsız çalışabilme özelliği ile öne çıkmaktadır. Java Kursu'nu genellikle elektrik - elektronik mühendisliği, mekatronik gibi elektronik ile ilgili kişiler tercih eder ve haklıdırlar. Java C#'a göre öğrenilmesi daha zor bir dildir. Kullanılan IDE genellikle Eclips oluyor.

Java Developer'lar yüksek maaş alırlar. Çünkü java zor bir dildir, bu yüzden öğrenen kişi sayısı azdır. Ancak sağlam bir java eğitimi alırsanız siz de savunma sanayide örneğin aselsan, havelsan gibi kurumlarda dolgun maaşlarla java yazılım uzmanı olarak çalışabilirsiniz.

Şimdi hangi programlama dili üzerinden eğitim alacağımıza karar verdiysek yazılım kursu alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.

Yazılım Kursu Araştırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle kurs merkezinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Kaçak kurslardan aldığınız belgelerin hiç bir hükmü yoktur. İkincisi eğitim merkezinin merkezi bir yerde olması sadece sizin ulaşımınız için değil kaliteli eğitmenlerin de kolay ulaşmaları açısından değerlendirirseniz sizin için avantaj olacaktır.

  • Kurs kurumsal bir yapıya sahip olmalıdır. Yeterince eğitim danışmanı, yeterince eğitmeni, yeterince uygulama laboratuvarı olmalıdır.
  • Dersler belirli bir eğitim modeli baz alınarak mı işleniyor? Yoksa eski düzen hoca anlatıp geçiyor mu?
  • Eğitim boyunca ölçme - değerlendirme yapılıyor mu? kaç defa yapılıyor, sonuçlara bakılarak tekrar eğitimleri veya zenginleştirilmiş etkinlikler uygulanıyor mu?
  • Kursun bilgisayarları Visual Studio'yu ve yardımcı programları kaldırabilecek güçte mi?
  • İnternet Bağlantısı var mı ve yeterince hızlı mı?
  • Verilen eğitimler gerçekten garantili mi? Yani ücretsiz şekilde tekrar tüm eğitim sürecine katılınabiliyor mu?
  • Eğitmenler tecrübeli mi? Yani aktif şekilde özel sektöre yönelik ulusal ve uluslararası yazılım projelerinde yer alıyorlar mı? Buralardaki görevleri yazılım uzmanı mı, takım lideri mi yoksa proje yöneticisi mi?
  • Derslere zamanında girilip zamanında çıkılıyor mu? Yani disiplinli bir kurs merkezi mi?
  • Dersler videolarla kayıt altına alınıyor mu? Yani öğrenci olarak dersleri tekrar etmek istediğinizde bu ders kayıtlarına erişebiliyor musunuz?
  • Dersler Hibrit Eğitim Modeli denilen yani aynı anda hem yüz yüze hem de uzaktan canlı eğitim şeklinde veriliyor mu? Bu özellik size şunu sağlar. Dersler devam ederken o gün derse gidemediğinizde uzaktan canlı olarak dersin günü ve saatinde kendi sınıfınıza yani öğretmeninize ve sınıf arkadaşlarınıza canlı olarak bağlanabiliyor musunuz. Kulaklıklı mikrofon sayesinde sesinizi kendi ders aldığınız hocanıza ve arkadaşlarınıza iletebiliyor musunuz, kendi hocanızın sesini alıp ve ekran görüntüsünü görebiliyor musunuz?
  • Kurumun kantini var mı? Ders arasında güzel bir kahve içmek iyi gider.
  • Hocalar ile ders dışında sektöre yönelik konuşmalar yapabilir misiniz?
  • Siz mezun olunca kurum sizi takip ediyor mu? İş bulabildiniz mi? Şuan çalıştığınız işyerinizden memnun musunuz? Bu gibi soruları sorabilecek kariyer danışmanlığı departmanı var mı?
  • Eğitim müfredatı Microsoft ya da Oracle'ın orjinal müfreadtı mı?

Değerli arkadaşlar bu ve buna benzer sorularla yazılım kursu araştırmalısınız. Sadece fiyat odaklı bakmamalısınız ancak fiyatı da düşünmek zorundasınız. En pahalısı en iyidir mantığı kurslar için geçerli değildir. Ancak en ucuzu en kötüdür mantığı burada işliyor maalesef. Sizin yapmanız gereken fiyat - performans araştırması yapmaktır. tüm kurumların artı ve eksi yönleri bulunur. Bunu en iyi yukardaki soruları sorarak kendiniz bulabilirsiniz.

Peki Vektörel Bilişim Yazılım Eğitimi Konusunda Nasıl?

Bu sorunun cevabını biz değil bizden eğitim alan yazılım uzmanlığı kursiyerlerimizden okumanızı isteriz. Ancak biz de kendimiz ile ilgili çok kısa bir şey yazmak isteriz.

"Değerli öğrenci adaylarım, gerçekten sağlam bir yazılım uzmanı olacaksanız, herşeyini yazılım için harcayan ve başka iş kollarına girmeyen tek işi eğitim olan Vektörel Bilişimi tercih edin. Biz eğitimde uzmanlaştık. Eğitimi öğretim tasarımı yaparak ve bilimsel bir model ışığında veren Maalesef TEK eğitim kurumuyuz. Maalesef diyorum çünkü gerçekten başka kurum yok. Eğitime bizim gibi bakan kurumların çoğalması dileği ile sağlıcakla kalın."

Vektörel Bilişim Kurum Müdürü
Eğitim Fakültesi | Bilgisayar Öğretmeni
Şemsettin CANKURTARAN