En İyi Web Tasarım ve PHP Programlama Kursu

Vektörel Bilişim En İyi Web Tasarım ve PHP Programlama Kursu hakkında


En İyi Web Tasarım ve PHP Programlama Kursu

Web tasarımı ve programlama eğitiminde Front-End ve Back-End eğitimleri bir arada verilir.  Front-End;  bir web sitesinin ön yüzünü (client-side) HTML, CSS, JavaScript, Jquery ve Bootstrap gibi teknolojileri kullanılarak kullanıcılara sunduğumuz ön yüz (client-side) tasarımıdır. Back-End (Arka Yüz) ise  kullanıcıların görmediği arka yüz (Server-side) tarafında kodlama dili (PHP) ile geliştirilen alandır. Vektörel Bilişim olarak Web Tasarımı ve Programlama Kursunda bu iki önemli alan eğitimleri PHP Uzmanı eğitmenlerimiz tarafından bir arada verilir.

Web tasarımı; web sitesinde yer alan içeriği planlama ve düzenleme sanatıdır. Yani kişi veya kurumların web ortamında ziyaretçilerine hizmet veya ürünlerini sunmak üzere görsel ve metinlerin bir düzen içinde tasarlanmasıdır.  İnsanlar birçok nedenden dolayı web tasarımına yönelirler. Web tasarımı belli bazı ana unsurlar ile oluşturulabilir. Bunlar ;

Düzen: Ziyaretçilerin ilk bakışta aradıkları bilgiyi hızlı ve kolayca bulabilmeleri, bilgiye ya da ürüne kolayca erişebilmeleri için grafik ve metinlerin belli bir düzen içinde olmasıdır.

Renk:  Renk seçimi özellikle kurumlara ait logo ya da kurumu temsil eden renk tonlarına bağlı olarak seçilebilirken, bazı tasarımlarda tercihe bağlıdır.

Grafikler: Grafikler web sayfalarının görünümü hareketlendiren, canlandıran ve ziyaretçileri daha fazla ziyaret etme olasılığını artıran unsurlardan bir tanesidir. Web sayfalarının açılma hızını olumsuz etkilemeyecek şekilde (grafik, logo , fotoğraf ya da clipart) kullanılması önemlidir.

Fontlar: Web sitelerinde font seçimi çok farkında olunmasa da ziyaretçilerin ilk izlenimlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla içerikler oluşturulurken gözü yormaması ve okunabilirliği yüksek fontlar kullanılmasına özen gösterilmelidir. Okunamayacak kadar küçük ya da çok büyük ve karmaşık font seçimi de hem ziyaretçiler hem de arama motorları tarafından olumlu karşılanmayacak bir durumdur. Font seçimi yapılırken sitenizi ziyaret etme olasılığı yüksek (hedef kitle) kişilere ve markanıza uygun seçimler yapılmalıdır. Yani kullanıcı dostu hizmet amacınıza uygun font seçimi yapılmalıdır.

İçerik:  : Görsel ve metinlerden oluşan içerik, okuyucuda merak uyandıran ve şaşırtan bilgilendirici ve arama motorları kriterlerine (seo) uyumlu olmalıdır. Görseller web sitelerinin vazgeçilmezlerindendir ve web sitenizin hızını etkilemeyecek şekilde optimize edilmelidir. İçerik sade, anlaşılır ve kullanıcıların bulmayı istediği bilgiyi içermelidir. İçerikler oluşturulurken kopya içerikten kaçınılmalıdır.  

Web Tasarımı (Front-End) Eğitimi Süreci

Web tasarımdaki ilk adım grafik tasarımının yapılmasıyla başlar. Grafik tasarımına Dünya’da en çok kullanılan programlardan olan Adobe Photoshop ile başlanır. İyi bir web arayüzü tasarlamak web tasarımcısının en önemli görevlerinden biridir. Çünkü kullanışlı ve güzel olmalıdır. Bir web arayüzü tasarlanırken tasarlamayı düşündüğümüz arayüzü Adobe Photoshop ile görselleştiririz. Menüler nerede olacak, yerleşimi nasıl olacak, yazı tipleri nasıl olacak, blokların tasarımı nasıl olacak bunlar belirlenir. Web arayüzü oluşturulduktan sonra kodlamaya geçilir.

HTML:  yazı, video ve görsel ögelerin sayfa içerisine yerleştirilmesine ve istenildiği gibi konumlandırılmasını sağlar. HTML sayfası oluşturmak için not defteri, wordpad veya html editörleri (NotePad++, Atom, Adobe Dreamweaver vb.) yeterli olacaktır.  Bu sayede işlemler daha hızlı yapılarak kodlama yapılabilir.  HTML için web sitesinin iskeleti denilebilir. Yani HTML kodları olmadan web sitesi kodlanamaz.

CSS: Basamaklı stil sayfaları anlamına gelir. Web sitelerinde sayfaları şekillendirmek ve stil kuralları belirlemek için kullanılır. Yani bu işin makyajı demektir. Web sitesinin daha çok göze hitap eden kısımlarını düzenlemeyi sağlar.

JavaScript:  Web sayfalarını etkileşimli hale getirmek için kullanılan güçlü bir programlama dilidir.  Javascript hafif, hızlı ve platformlar arası bir dil olduğundan mobil, masaüstü ve oyun uygulamaları gibi alanlara yayılıp geniş çapta benimsenmiştir. Javascriptin temel işlevlerinden biri web sayfalarına dinamiklik kazandırmaktır.  İlk başta sadece ağ tarayıcılarında çalışmak üzere tasarlanmış bir dil olsa da günümüzde tüm büyük tarayıcılar tarafından desteklenir. En güvenli programa dillerinden biridir.

Jquery: Javascript kodundan türetilmiştir.  Animasyonlar , görüntü efektleri ya da kullanıcı ara yüzleri gibi birçok işlem kolaylıkla yapılabilir.  Html, css, javascript  kodları hakkında temel bilgilerin bilinmesi gerekir.  Az kod yazarak fazla tasarım çıkartılabilir. Jquery tek dosyadan oluşur ve sürekli güncel olduğu için kendi web sayfasından indirilebilir.  Tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışır. Güzel bir kütüphanedir. İçerisinde bulunan modülleri web sayfamıza dahil ederek  yapacağımız bütün tasarımlar responsive (duyarlı)  tasarıma sahip olacaktır.

Bootstrap;  tasarladığımız veya tasarlayacağımız web sitesini kolay bir şekilde tablet, telefon, masaüstü bilgisayar ve her türlü ekran çözünürlüğüne duyarlı olarak ayarlamamızı sağlayan bir yazılımdır. Bootstrap içerisindeki hazır tablolar, etiketler, butonlar, açılan menüler ve daha fazlası sayesinde kolay bir şekilde responsive (duyarlı) web sitesi yapabiliriz.  Bootstrap açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için kendimizde göre şekillendirip, renklendirebiliriz.

Web tasarımında yukarıdaki özellikleri kullanarak web sitemizin front-end dediğimiz kullanıcılara sunduğumuz ön yüz (client-side) tasarımı tamamlanmış olur. Bu tasarımı yapan kişilere ise front-end developer (ön yüz geliştirici) denir.

PHP Programlama - Back-End Eğitimi Süreci

Web tasarımı ve programlama kursunda fron-end eğitiminden sonra Back-end (arka yüz) tasarımı dediğimiz bölümde php kodlama dilinin kullanıldığı eğitim yer almaktadır.

Php; Web sayfaları tasarlamak ve programlarını geliştirmek için uygulanmış olan bir programlama dilidir. Php açık kodlu kaynak olduğu için kullanımı kolaydır ve herkes tarafından kolayca ulaşılabilir. Kolay kod dizilimine sahiptir. Öğrenilmesi basittir.  Böylelikle web sitemizin arka planda çalışan  yönetim paneli oluşturulur ve site yönetimi daha basit hale gelir.

Mysql: depolamaya ihtiyaç duyduğumuz tüm verileri kaydedebilmemizi sağlayan ve bu verilere kolayca ulaşabilmek, raporlama yapabilmek gibi imkanları sağlayan yazılımdır. Veri tabanı nasıl oluşturulur?  veri tabanına verileri nasıl eklenir? nasıl silinir? nasıl güncellenir?  Bunları öğrenmeye yardımcı olan bir programdır.  Mysql veritabanı hızlı bir şekilde kurulup, yönetilebilir. Genellikle web alanında kullanılması nedeniyle php dili ile özdeşleşmiş olduğundan çoğunlukla tüm web projelerinde sıklıkla tercih edilir.

Web sitesinin yayınlanması için domain ve hosting işlemlerini aşamalarına geçilir. Domain; internet sitesinin dijital dünyadaki adresidir yani alan adıdır.  Alan adı alırken uygun, kolay ve hatırlanabilir olması çok önemlidir.  Hosting;  web sitemize ait içeriklerin barındığı alandır. Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, dosyalar gibi sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabında saklanır.

Sonuç Olarak

Bu web sitelerini arama motorlarında en üste nasıl çıkaracağız bölümüne geçilir. Web sitesi tasarımı yaparken Arama MotoruOptimizasyonu (SEO) kriterlerini göz önünde bulundurarak web tasarımı yapmamız gerekir. SEO kriterleri arasında; içeriğin kaliteli ve özgün olmasını sağlama,  kullanıcıların bu özgün içeriklere kolay ulaşmasını ve gezinmesini sağlama, arama motorlarını bu  içerikleri doğru indekslenmesini sağlaması gerekiyor.

Web tasarımında sürekli değişen trend söz konusudur.  Bu nedenle trendleri takip etmek, sürekli araştırmak, yeniliğe açık olmak gerekir. Bu yüzden de web sitemizi ilk sayfa ve sıralarda tutmak için web sitesinin bakımını ve takibinin yapılması gerekir.