Grafik Tasarımında Kullanılan En Popüler Programlar

Grafik Tasarımında Kullanılan Coreldraw, Photoshop, Illustrator, Indesign ve 3Ds MAX programları hakkında kısaca bilgiler. Grafik tasarım uzmanı (Grafikerler) neler yapar? Grafik Tasarım Uzmanı olmak isteyenlere tavsiyeler.



Grafik Tasarımında Kullanılan En Popüler Programlar

Grafik tasarım, hayal gücümüze bağlı olarak her şeyi tasarlayabilmek ve bu tasarladıklarımızı dijital ortama aktarabilmektir.  Grafik tasarımı tanıtım, ilgi çekmek, reklam amaçlı kullanılır.

Grafik tasarım eğitimi görsel tasarım ilkeleri ile başlar. Yani renk, boyut, doku, hizalama, denge, bütünlük gibi unsurları göz önünde bulundurarak yapılır.  Yiyeceklerin ambalajından, kitap kapaklarına kadar, televizyon reklamlarına kadar her şey tasarımcıların elinden çıkar. Bir tasarımcının olmazsa olmazı yaratıcılıktır.

Grafik Tasarım Programları

Coreldraw; Türkiye'de en fazla kullanılan grafik tasarım programlarındandır. Vektörel tabanlı bir çizim programıdır. Matbaacılık, dijital baskıcılık, tekstil, tabela, afiş gibi uygulamalarda kullanılır. Baskıya yönelik işlerde genellikle renk modu cmyk'dır.  CorelDraw'ın kısa yolları çok olduğu için çizim yapılan süreyi kısaltarak vakitten tasarruf sağlar. Hızlı kullanılan bir programdır. Bu yüzden acil işlerde kullanılır. Bu program yardımı ile kurumsal logo, davetiye, karikatür, araç giydirme, kol saati, duvar saati, çanta tasarımı, takvim tasarımı, üzerine baskı yapılacak t-shirt, kazak, gibi pek çok tasarımlar yapılabilir.

Photoshop;  Dünya üzerinde en fazla kullanılan grafik tasarım programlarındandır. Pixel tabanlı bir programdır.  Fotoğraf makineleri ile çektiğiniz gerçek resimleri rötuşlama işidir. Photoshop'un fırçaları ile mükemmel çizimler yapabilirsiniz.  Yeni versiyonlarında kullanılan video editörü ile videoları kesme, müzik ekleme, yazı ekleme, karartma , efekt ekleme, resim ekleme gibi pek çok özelliğini kullanabilirsiniz.  Sosyal medyada  facebook, youtube, instagram, pinterest vb.i pek çok görsel ağırlıklı mecralarda içerik yayınlayan kişilerde Photoshop'u kullanarak tasarımlar yapıyorlar. Grafik ve fotoğrafçılık, fotoğraf stüdyolarında çalışan kişiler  bu program sayesinde birçok tasarım yapabilirler. Ayrıca bir şirkete logo ya da kartvizit tasarlayabilirsiniz. Web tasarımcılar için de harika bir program olan Photoshop ile web sitelerinin grafik arayüzünü tasarlayabilir harika bir web site arayüzüne sahip olabilirsiniz. Genellikle web tasarım eğitimlerinde de photosohop ile web arayüz tasarım eğitim içerikleri yer almaktadır.

Illustrator; Vektörel tabanlı çizim programıdır. Efekt özelliklerinden tutun pek çok zenginleştirilmiş  özelliği vardır. Afiş, kartvizit, el ilanı, kitap, dergi, t-shirt baskıları gibi pek çok çalışmalar Illustrator programı yardımıyla hazırlanmaktadır. En güçlü özelliği taranmış bir görüntüyü içe aktarmadır. Piksel sorununu ortadan kaldırarak bir resmin boyutunun küçültülüp büyütülmesi durumunda herhangi görüntü bozukluğu yaşamadan ayarlamalar yapılabilir. Illustratorun günümüz dünyasında en çok tercih edilme sebebi değişime imkan sağlama özelliğidir. Yani Illustrator ile vektörel olarak çizilmiş tasarımlar istenildiği zaman boyutlandırılıp, şekillendirilebilir.

Indesign; Tasarımcının kendini geliştirebilmesi ve tasarımlarını yaptığı görseller üzerinde değişiklik yapıp kendine özgü  şekilde ele alan kolay ve detaycı bir programdır. Masaüstü yayıncılık yazılımıdır. Çok sayfalı katalog,  gazete ve kitap gibi çalışmaları tek yerden sürdürebilirsiniz. Link sistemi ile çalışır. Dosya istemsiz kapansa bile veriler kaybolmaz.

3D Max ; Genellikle üst düzey kullanıcılar için geliştirilmiş bir programdır. Mimari çizimler, dekor tasarımları, çizgi film ve animasyonlarda barındırdığı efektler sayesinde farklı alanlarda da kullanılabilmektedir.

Grafik Tasarım Uzmanı (Grafikerler) Neler Yapar?

  • Grafik tasarım uzmanı verilmek istenilen mesajın tasarımını en iyi şekilde kurgular.
  • Farklı demo çalışmaları yaparak en iyiyi hedef alır.
  • Sosyal medya, dijital pazarlama gibi pek çok departmanla iç içe çalışır.
  • Güncel kalarak yeni renk, düzen ve tasarım konseptlerini  yakından takip eder.
  • Çalışmalarını zamanında ve eksiksiz tamamlar.

2004 yılında kurulan Vektörel Bilişim ailesi olarak yıllardır Grafik Tasarım Uzmanlığı Eğitimleri vermekteyiz. Dolayısıyla grafik tasarım uzmanı olmak isteyen öğrencilerimize yönelik tavsiyelerimizi sizlerle paylaşmak istedik. Grafik tasarım uzmanlığı yapacak kişilerin hayal gücünün zengin olması, sanatsal alanlara ilgili, yeniliğe açık olması, teknolojiyi yakından takip edebilen kimseler olmalı.  Grafik tasarımcıları reklam ajanslarında, devlet kurumlarının ilgili bölümlerinde grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni ve yardımcısı şeklinde çalışabilirler. Grafik tasarım eğitimi sırasında bol bol gözlem yaparak elinize geçen tasarımları biriktirip öğrendikçe uygulamaya başlayabilirsiniz.  Kurs süresince video ve kitaplarla eğitiminizi güçlendirebilirsiniz.  Eğitim için internette pek çok kaynak mevcut ama  sorularınızı anında yanıtlamak için birini her zaman bulma şansınız olmayacaktır. Soru sormak içinde sizin gözlem, araştırma ve uygulama yapmanız gerek.  Sektörde  en çok tercih edilen programların yanı sıra yeni programları ve online araçları mutlaka kullanın. Bu size farklı bakış açısı kazandıracaktır.

Grafik tasarım kursunda eğitim aldıktan sonra ilk işlerinizi internet üzerinden freelancer olarak alabilir ve serbest olarak çalışarak para kazanabilirsiniz. Bir süre sonra yaptığınız grafik tasarım işlerinden tecrübe kazanarak profesyonelleştiğinizi hissedip bir şirkette grafik tasarımcısı olarak  işe başlamak isteyeceksiniz.  Bunun için kesinlikle grafik tasarım kursuna gidip gerekli eğitimleri uzman eğitimcilerden alarak  iyi bir grafik tasarımcısı olabilirsiniz.