Python Programlama Kursuna Dair

Python programlama dili nedir? Vektörel Bilişim Python programlama kursu ve eğitimi süreci konu başlıklarından kesitler.


Python Programlama Kursu'na Dair

Python Programlama Dili Nedir?

Python programlama dili; çok yeni olmayan fakat eskiden de bu kadar popüler olmayan,  1990 yılında geliştirilmeye başlanıp ilk sürümü 1991 yılında yayınlanan bir dildir. Geliştirildiği 90’lı yıllarda bazı programlar için tamamlayıcı bir dil olarak kullanılmaktaydı. Python programa dilini diğer programlama dillerinden ayıran en önemli özellik ise sürekli geliştirilmekte olan bir dil olmasıydı. Sonuç itibariyle bu gelişim, günümüzde özellikle de yapay zeka teknolojilerinde kullanılan en yaygın programa dili olma özelliğini kazandırmıştır.

Python, açık kaynak kodlu, işletim sistemi fark etmeksizin herhangi bir uygulamaya kolay yerleştirilebilen, kullanımı kolay ve öğrenmesi basit programlama dilidir. Hızlı kodlama yapılabilen bir programlama dili olduğundan bir programcının ya da programcı adaylarının tercih ettiği en popüler programlama dillerindendir.  Python programın modülerliğini ve kodun yeniden kullanılabilirliğini arttıran farklı modül ve farklı paketleri de desteklediği için başarılı programlar daha hızlı üretilmektedir.

Pyhton Programlama Kursu

Programlama eğitimleri alanında uzun yıllardır kurs veren ve bu alanda uzmanlaşmış bir kadroya sahip  Vektörel Bilişim bünyesinde Pyhton Programlama Eğitimi Kursunu sektör deneyimi olan uzman programcı eğitmenler tarafından vermektedir. Hem yüz yüze hem de online canlı sınıflarda senkron olarak (hibrit) eğitim veren Vektörel Bilişim, Pyhton Kurs önerisi verilebilecek en kaliteli eğitim merkezlerindendir. Türkiye’nin dört bir yanından birçok öğrencisi bulunmakta olup python kursu fiyatları konusunda da en uygun fiyat ve öğrenme garantisini vermektedir. Dolayısıyla alabileceğiniz en iyi python kursu Vektörel Bilişim pyhton uzmanlarından aldığınız eğitimlerde karşınıza çıkacaktır.

Pyhton Programlama Eğitimi Konu Başlıklarından Kesitler

İçerik anlamında birinci aşamada Pythonun temellerini öğreneceğiz. Bunlar; değişken, döngü, operatör, fonksiyon, metot gibi kavramları öğrenerek başlıyoruz.

Değişken:  değerleri saklamak için ayrılmış bellek konumlarıdır. Yani bir değişkeni oluşturduğunuzda hafızada yer ayırmanız anlamına gelir. Değişkenlere farklı veri türleri atayarak, değişkenlere tamsayı, ondalık veya karakter atayabilirsiniz.

Döngü:  Bir kod dizisinin tekrar tekrar çalışmasını sağlayan yapılardır.

Operatör: Geliştireceğimiz proje yapılarında ihtiyaç duyacağımız verilerin hafıza içerisinde tutulmasını ve üzerinde çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan özel bir yapıdır.

Fonksiyon: Bir işi yapmak için oluşturulan komutlar kümesidir. Python dilinde iki tür fonksiyon vardır. Bunlardan biri gömülü fonksiyon diğeri ise bizim oluşturacağımız fonksiyonlardır.

Metot : Nesne tabanlı programlama da sınıftan türetilmiş her bir nesneye hizmet eden ve belli görevi yerine getiren fonksiyona denir.

Python Object  Oriented (Nesne Yönelimli Programlama)

Nesne tabanlı programlama bir yazılım geliştirme yöntemidir.  Nesne tabanlı programlama gerçek hayatın yazılıma uyarlanmış halidir.  Mesela telefon, bilgisayar, tablet bunlar bir nesne ve bunların özellikleri, işlevleri var. Bilgisayarın açma-kapatma düğmesi, tuşları vs bilgisayarın bazı işleri yerine getirmesini sağlayan işlevlerdir. Bizde bu program ile nesneler oluşturacağız. Nesnelere özellikler vererek işlemler yapacağız. Nesnenin işlevlerini fonksiyon ve metotlar sayesinde yapacağız.

Nesne yönelimli programlamayı neden öğrenmemiz gerektiğini açıklayacak olursak; yazılmış bir kodu okumak  ve ne olduğunu anlamak için, çok büyük projelerle karşılaştığımız zaman işleri bölmek  zorunda kaldığımızda ve iyi bir yazılımcı olmak için kod yazmayı, okumayı öğrenmemiz gerekiyor.

Nesne yönelimli programlama da üç değişken vardır. Bunlar;

1.   Kalıtım : bir sınıftan başka bir sınıf türetirken aralarında bir alt-üst ilişkisi oluşturmayı ve bu sınıflar üzerinde ortak metotlar ve özellikler kullanılmasını sağlayan mekanizmadır. Kalıtım projelerde esneklik ve zaman tasarrufu sağlayan bir yapı oluşturmamıza imkan sağlar.  Daha önceden hazırlamış olduğumuz kodları tekrar tekrar oluşturmamızı engelleyen ve alt sınıflarda bu yapıları kullanmamıza imkan sağlar.  Gerçekleştirdiğimiz bir değişikliği tekrar tekrar  her sınıfta değiştirmek yerine üst sınıf üzerinde güncelleme yaparak değişikliği gerçekleştirebiliriz.

2.    Kapsülleme:  oluşturulan bir sınıf içerisinde kullanıcının işlemlerini daha kolay gerçekleştirebilmesi için bazı işlemler birleştirilerek tek bir işlem gibi gösterilmesine kapsülleme denir.  Basitçe anlatmak gerekirse kapsülleme,  bir sınıfın dışarıya kapalı hale getirilmesi yani engellenmesidir.  Kapsülleme yöntemiyle kaynak kodu ve sisteme dahil olan veri bir bütün olarak tutulur ve programcıya nesneleri koruma gücünü verir.

3.    Çok şekillilik, çok biçimlilik:  nesnelerin dışarıdan farklı yapıda görünmelerine rağmen içerde farklı işlem yapmalarıdır.  Böylelikle sınıflar nesnelerin içindeki farklılıktan etkilenmeden çalışır.  Çok biçimliliğin amacı genel bir sınıf belirtip aynı arayüzü kullanarak oluşabilecek karmaşıklığı azaltmaktır.

Python’da Front-End ve Back-End

Front-End; yapılma aşamasındaki bir web sitesinin ön yüzünü html5, css3, javascript, jquery gibi teknolojiler kullanarak  web sitesinin görsel tarafını oluşturan kişilere ön yüz geliştirici (front-end) denir. Web sitesinde kullanılacak renkler, içeriklerin yerleşimi, yazı tipinin seçilmesi ve uygulanması gibi birçok görevi bünyesinde barındırır.

Back-End; kullanıcıların görmediği arka yüz geliştiren kişidir.  Yani sistemin mimarisini oluşturan, veritabanı yönetimini planlayan, sistemin maksimum seviyede verimli ve hızlı çalışmasını sağlayan kişidir. Kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapmak, sıfırdan form yazmak, kullanıcılar arası mesajlaşmak, e ticaret mantığıyla çalışan uygulama geliştirmek arka yüz geliştiren kişinin sorumluluğundadır.

Python kullanmanın başlıca sebebi piyasada mevcut olan dillerin en esnek, en güçlü ve en basit olmasıdır. Pythonun kütüphane mantığı çok gelişmiştir. Pythonun en popüler kullanım alanı web geliştirmedir.  Django, pyramid ve flask gibi oldukça iyi web frameworkları içerir.  Ayrıca Python, yapay zeka ve makine öğrenimi için de popüler bir yazılım dilidir.  Pythonun kütüphane mantığı çok gelişmiştir.  Python ile macera, oyun salonu ve bulmaca oyunları geliştirebilirsiniz. Python robotik için gerekli olan birçok hesaplama kütüphanesi içerir.  Ayrıca programcı olmayanların da (robotik teknolojilerinde geniş bilgi birikimi ile) öğrenip anlayabileceği ve robotik uygulamaları oluştururken etkili bir şekilde kullanabileceği bir dildir.

Sonuç Olarak; Vektörel Bilişim Eğitimlerimiz bölümünden de inceleyeceğiniz üzere  Python Kursu, programlamaya sıfırdan başlayarak programcı olana kadar python programlama dilini siz değerli öğrencilerimize öğretmeyi amaçlayan tam öğrenme modelinin benimsendiği bir süreçtir. Özellikle sektörel ihtiyaçlarına göre projelendirilen kurs programlarımız sizleri heyecan verici bir kariyere hazırlayacaktır. Vektörel Bilişim ailesi olarak, programlama eğitimlerinden mezun verip güzel dönütler aldığımız birçok öğrencimiz arasında sizleri de görmekten mutluluk duyarız.